Wat is een membraan structuur precies?

Wanneer er gesproken wordt over overkappingen, dan horen we veel over de zogenaamde ‘membraan structuur’. Dit geldt ook wanneer het gesprek gaat over, bijvoorbeeld, luifels. Wat is een membraan structuur nu precies? Een product met een membraan structuur is een lichtgewicht product met een enorme kracht. Hiervoor wordt een technologie gebruikt die speciaal is ontworpen voor het realiseren van lichtgewicht constructies, zoals overkappingsconstructies. De membraan structuur werd ontwikkeld door een Duitse architect genaamd Frei Otto.

De inspiratie voor de membraan structuur

Frei Otto liet zich door zaken in de natuur inspireren. Hij zocht naar de ideale manier om grotere oppervlakten te overkappen met een lichtgewicht materiaal. Daarnaast wilde hij gebruik maken van zo min mogelijk materialen, maar ook van zo min mogelijk energie. Diverse natuurverschijnselen en -processen, waaronder spinnenwebben en schedels van vogels, hebben hem geïnspireerd tot de uiteindelijke ontwikkeling van de membraan structuur. Otto werd in 1925 geboren en werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog in gevangenschap als kamparchitect. Hier ontstond zijn interesse in het bouwen van constructies met zo min mogelijk materialen van een zo licht mogelijk gewicht. Deze opgedane ervaring zette hij later in om de lichtgewicht overkappingen te maken.

De eerste overkappingen met de membraan structuur

De eerste kleine overkappingen werden door Frei Otto gepresenteerd in 1955, maar hiermee maakte hij geen grote indruk. Zijn eerste echte doorbraak volgde pas 12 jaar later, toen hij een ontwerp maakte voor de Wereldtentoonstelling in Montreal. Hij ontwierp hiervoor het West-Duitse paviljoen met een grootte van 8.000 vierkante meter, grotendeels vervaardigd uit polyester materiaal. Deze enorme overkapping werd opgezet in slechts zes weken tijd en kon na de tentoonstelling eenvoudig weer worden gedemonteerd. Dit was de grote doorbraak op het gebied van overkappingen met een membraan structuur. Frei Otto werd vervolgens gevraagd om de sportcomplexen en stadions voor de Olympische Zomerspelen van 1972 te ontwerpen.

Populariteit van de membraan structuur

Frei Otto ontwikkelde niet alleen de meest effectieve membraan structuur voor lichtgewicht overkappingsconstructies, maar hij maakte ze ook populair. De Duitse architect wist meerdere prijzen in de wacht te slepen met zijn ontwikkeling, waaronder de Grand Prize in 1982 en de Royal Gold Medal van het Royal Institute of British Architects (RIBA) in 2005. Op 9 maart 2015 overleed Frei Otto. Twee maanden na zijn overlijden kreeg hij de Pritzker prijs toegekend.

Een membraan structuur is ideaal voor overkappingen

Het belangrijkste voordeel van een membraan structuur is het minimale gewicht. De membraan structuur wordt dan ook het vaakst gekozen bij het vervaardigen van, onder andere, luifels en overkappingen. Maximaal voordeel en ook nog een zeer modern en luxe uitstraling! Bent u benieuwd naar de specifieke mogelijkheden voor een zeildoekoverkapping in uw tuin? Vraag dan een offerte bij ons aan en wij bezoeken u graag voor een adviesgesprek.

Meer informatie ontvangen?

×

Stuur ons een WhatsApp bericht

We proberen altijd meteen een antwoord te geven

× Hoe kan ik je helpen?